Onderwijs van de toekomst
Onderwijs van de toekomst
Het onderwijs op de Jan Barbierschool is erop gericht dat iedere leerling zich in acht jaar optimaal kan ontplooien op zijn eigen unieke wijze. Deze missie is gebaseerd op de uitgangspunten:
Uniek: kinderen leren op verschillende manieren
Autonomie: kinderen willen autonoom zijn, zelf verantwoordelijk en zelfstandig zich ontwikkelen
Competentie: kinderen hebben succeservaringen nodig om vertrouwen op te doen
Relatie: kinderen leren met en van elkaar onder begeleiding van enthousiaste leerkrachten als coach
Welke punten staan er dit jaar of komende jaren centraal?
De komende jaren staat de inhoudelijke vormgeving van het onderwijs op de Jan Barbier centraal. Gepersonaliseerd leren is daarbij een belangrijk uitgangspunt. We willen het onderwijs ontwikkelen op het gebied van:
Geletterdheid
Taalontwikkeling middels het schrijven van creatieve teksten staat centraal. Stichting Taalvorming uit Amsterdam begeleidt dit intensieve project
Rekenen
Exova-Math is de nieuwste ontwikkeling, waarbij leerlingen zowel coöperatief werken als zelfstandig aan hun eigen leerdoelen werken. Deze nieuwe vorm van onderwijs vraagt veel van de professionalisering van de leerkrachten.
Thematisch werken
Zowel bij wereldoriëntatie als bij levensbeschouwing willen we het onderwijs thematisch aanbieden. Middels onderzoekend leren ontwikkelen kinderen hun eigen visie op de wereld en de wijze waarop wij aan de toekomst daarvan werken.
Hoe geeft de school invulling aan de eigen identiteit?
De Jan Barbier wil met de inrichting van haar identiteit antwoord geven op de toenemende pluriformiteit van haar populatie. Met betrekking tot de levensbeschouwelijke identiteit neemt het team deel aan een landelijke pilot waaraan oa Hogeschool Windesheim partner is. Voor het vak levensbeschouwelijke identiteit is ervoor gekozen om aan de leerlingen in de onderbouw de verhalen uit de bijbel centraal te stellen. Bij de midden- en bovenbouw gaan leerlingen veel meer onderzoekend aan de slag met levensbeschouwelijke vragen. Leerlingen gaan aan de slag om aan de hand van diverse bronnen, zoals de bijbel, maar ook YouTube, kinderliteratuur, kunst en het internet antwoorden te zoeken op de levensbeschouwelijke vraagstukken. vervolgens presenteren de leerlingen dit aan elkaar en ontstaat er een levendige en open discussie. De ervaring leert dat er geen pasklare antwoorden zijn, maar dat de ene vraag weer een nieuwe vraag oproept. Deze vorm van procesgericht werken bij levensbeschouwing is voor leerlingen en leerkrachten zeer inspirerend.